Dodaci za radni otvor

Srce Modula sustava je upravo radni otvor, radna pozicija operatera. Ovdje su sigurnost i ergonomija neophodni, kako za operatere tako i za robu koja se nalazi u VLM-u.
Napravili smo neke dodatke kako bismo poboljšali ovaj aspekt i osigurali da proces komisioniranja zadovoljava sve potrebe, čak i kada se manipulira sa cijelom ladicom, a ne samo sadržajem u njoj.
U kategoriju dodataka uključeni su svi oni koji su fizički i funkcionalno vezani za radni otvor.
Dodaci su osmišljeni kako bi se omogućila veća sigurnost operatera budući da sprječavaju pristup artiklima kada je stroj isključen ili ne dopuštaju izravan kontakt sa štetnim ili opasnim materijalima.
Osim toga, favoriziraju ergonomiju operatera pojednostavljivanjem procesa izvlačenja ladice zahvaljujući pristupačnijim naredbama za aktiviranje.

Automatska vrata

Kada Modula VLM dopremi traženu ladicu na radnu poziciju, u stražnjem dijelu vidi se cijela unutrašnjost Module, točno u visini radnog otvora.
Iz estetskih razloga te kako bi VLM bio sigurniji, osmislili smo vrata s automatskim zatvaranjem.
Automatska vrata su motorizirani uređaj, koja se nalaze iza radne pozicije blizu unutarnjeg dijela stroja, a sastoje se od ploče široke koliko i otvor kojom upravlja asinkroni motor kontroliran preko invertera.
Prijenos se odvija pomoću dva remena postavljena s obje strane vrata kako bi se izbjegla neravnoteža tijekom manipulacije. Osim toga, postoje dva mikroprekidača koji, kada su aktivirani, signaliziraju upravljačkoj jedinici jesu li automatska vrata otvorena ili zatvorena.

Prednosti automatskih vrata:

  • Veća sigurnost za skladištene artikle koji nisu dostupni kada je stroj isključen ili bez nadzora
  • Manje buke na radnoj poziciji, stoga veća udobnost za operatera
  • Manja količina štetnih tvari iz vanjskog okruženja koja mogu prodrijeti u stroj
  • Veća čistoća uskladištenog materijala
  • Manje izmjena topline i toplinskih promjena unutar stroja

Za tip VLM-a Modula LIFT, vrata s automatskim zatvaranjem obavezna su u konfiguracijama unutarnjeg radnog otvora s dvostrukom razinom posluživanja ili sa dodatnim radnim otvorom koji se nalazi na određenoj visini iznad nulte pozicije, a kao opcija su u ostalim slučajevima.
Za tip VLM-a Modula SLIM mogu se ugraditi vrata s ručnim zatvaranjem.

VIDEO sa prikazom rada automatskih vrata:


Kolica za izvlačenje i transport ladica

Ukoliko je potrebno premjestiti cijelu ladicu u fazi komisioniranja, moguća je posebna opcija – kolica za transport ladice.
Ovaj uređaj omogućuje operateru da u potpunosti izvadi ladicu iz unutrašnjosti stroja i prebaci je na kolica za transport do drugih dijelova proizvodnog prostora ili zgrade.
Kolica omogućuju izvlačenje jedne po jedne ladice, ali se više ladica može izvaditi u ponavljajućim operacijama. Za to je potrebna veza sa softverom za upravljanje skladištem Modula WMS.
Kolica se također mogu koristiti na više strojeva, pod uvjetom da:

  • nosivost ne prelazi 500 kg
  • radni otvor je pripremljen
  • širina ladice je ista

VIDEO sa prikazom primjene kolica za izvlačenje i transport ladice:


Teleskopski držač ladica

Jedan operater ne može sam izvaditi cijelu ladicu, zbog čega smo smislili rješenje u obliku teleskopskog držača ladice. Dostupan je za Modula VLM u izvedbi sa unutarnjom radnom pozicijom.
U praksi, kada ladica koju želite izvaditi dođe na radnu poziciju, pomoću teleskopskog držača možete je premjestiti i ručno iznijeti van, što omogućuje upravljanje kada se na ladici nalaze teški predmeti.
Teleskopsko ležište radi na sljedeći način: oslanja se na dvije teleskopske vodilice smještene desno i lijevo od ladice, kako bi se mogla maknuti iz radne pozicije. Operater ladicu ručno povlači prema van pomoću posebne ručke za deblokiranje, tako da može pomaknuti ladicu na kojoj se nalaze teški predmeti, a može si pomoći i sa posebnim sustavima za podizanje ladice.
Ako je teleskopski držač neophodan za rad u Modula VLM-u s kapacitetom ladica od 500, 750 i 990 kg, nužno je koristiti potporne noge koje se isporučuju uz teleskopski držač, na kojima se nalaze kotači, kako bi se olakšalo izvlačenje teških tereta. Izvedba teleskopskog držača s potpornim nogama ne može se ugraditi u slučaju kada se radni otvor nalazi na većoj visini, zbog prevelike udaljenosti između stroja i parkirnog prostora operatera.

VIDEO sa prikazom primjene teleskopskog držača ladice:


LED rasvjeta za radnu poziciju

Ukoliko je potrebno jače osvjetljenje na radnoj poziciji Modula VLM-a, moguće je ugraditi LED rasvjetu postavljenu iznad radne pozicije, kako bi se poboljšala vidljivost u komisionom prostoru.
LED rasvjeta će se aktivirati u ova dva slučaja:

  • kada je ladica došla na radnu poziciju
  • kada je Modula uključena

Rasvjeta iznad radne pozicije može ostati uključena određeno vrijeme ovisno o potrebama.


Magnetski uređaj za zaključavanje ladice

Opcija magnetskog uređaja za zaključavanje ladica dizajnirana je za primjene u kojima se Modula Lift povezuje s robotskim sustavima, kao što su AGV i roboti.
Uređaj se sastoji od dva elektromagneta postavljena na namjenske nosače u području otvora i nasuprotnih ploča pričvršćenih sa strane svake ladice, poravnatih s elektromagnetima. Kada se ladica pozicionira u ležište, sustav automatski aktivira elektromagnete, osiguravajući ladicu privlačeći nasuprotne ploče.
Na taj način mehanizam osigurava da ladica ostane stabilna tijekom operacija uzimanja iz i dopunjavanja u VLM. Nakon završetka operacije, elektromagneti se deaktiviraju, oslobađajući ladicu kako bi se vratila u VLM. Uređaj se može se instalirati na VLM i sa vanjskim i sa unutarnjim radnim pozicijama.