Povećanje produktivnosti

Automatizacija i produktivnost dvije su strane iste medalje. Ako govorimo o intenzivnom komisioniranju ili velikom broju narudžbi za pripremu, svakako je važno imati sustave koji pomažu u svim fazama komisioniranja do pripreme narudžbe. Navedene opcije usklađene su sa Modula automatskim skladištima te pojednostavljuju funkcije komisioniranja, i na taj način olakšavaju operateru da izvrši svoj zadatak u što kraćem vremenu.

Pomična konzola

Opcija kliznog Copilot-a pomaže operateru tijekom intenzivnih operacija izdvajanja. Copilot se može pomaknuti blizu točke izdvajanja, čineći operaciju lakšom i učinkovitijom. Tijekom operacija skupljanja, operater uvijek koristi konzolu Copilot za potvrdu, pretragu ili rad na ladicama. Copilot-ova početna pozicija nalazi se na lijevoj strani Modula VLM-a, na ergonomskoj visini. Dakle, ako je ladica Modula jako dugačka ili morate obaviti intenzivno izdvajanje nekoliko stavki, vrlo je zgodno razmišljati o tome da povučete konzolu sa sobom i potvrdite operacije komisioniranja . S kliznom konzolom Copilot koja se pomiče s operaterom duž cijele dužine otvora, štedi se operaterovo vrijeme “hodanja”, a izdvajanje artikala je brže i učinkovitije.

VIDEO sa prikazom korištenja konzole:


Barkod čitač

Čitači barkoda često se koriste kada artikli koji se izdvajaju iz ili se spremaju u skladište imaju kompleksnije brojčane oznake, sastoje se od više dijelova ili ih je teže međusobno razlikovati. Korištenje barkodova poboljšava točnost izdvajanja i osigurava ispravan odabir robe od strane operatera. Čitači barkoda mogu se koristiti i za arhiviranje ili potvrđivanje narudžbi i za potrebe korisničke prijave. Ponuđeni čitači barkoda su bežični, što rezultira sigurnijim radnim okruženjem i optimalnom ergonomijom za operatera. Baza na kojoj čitač leži i puni povezana je s Copilot konzolom putem USB priključka. To znači da se, čak i kada je ladica jako dugačka, operateri mogu slobodno kretati cijelom širinom ladice i čitati željene stavke na brz i praktičan način. Dostupni su u varijanti čitača za 1D barkod i za 2D barkod (QR kod).

VIDEO sa prikazom korištenja barkod čitača:


Printer za etikete

Ovaj printer ispisuje prilagođene etikete s informacijama o artiklima u pakiranju (kutija, vrećica, komad…). Tijekom operacija izdvajanja ili spremanja u Modula VLM-ove, operater može unijeti identifikacijske podatke putem upravljačke konzole i odmah isprintati naljepnicu. U pripremi narudžbi i u fazi pripreme često je potrebno kreirati gotova pakiranja ili pridružiti kodove pripremljenom pakiranju. Modula nudi printer za personalizirane samoljepljive naljepnice i etikete s podacima o uskladištenom materijalu, izravno povezan sa skladištem kako bi se različita pakiranja pripremila u stvarnom vremenu. Velika prednost printera naljepnica povezanog sa konzolom je mogućnost da željene informacije vidite izravno na Copilot kontrolnoj konzoli, da ih odmah ispišete na etikete i zatim ih izravno nalijepite na pakiranja, na vrećice itd. ili da identificirate robu u stvarnom vremenu. Printer se koristi uvijek kada je potrebna izrada naljepnice s potrebnim podacima o artiklima pohranjenim u i/ili preuzetim iz automatskog skladišta Modula. Nakon potvrde komisioniranja u stroju, operater će pronaći gumb za ispis na Copilotu, zajedno s podacima o stavci, te može odmah započeti ispis naljepnice.

VIDEO sa prikazom rada printera za etikete:


Vaga za komadno brojanje

Vaga za brojanje komada prikazuje broj komada nekog artikla postavljenih na njezinu ploču, a na temelju jedinične težine svakog pojedinog komada, kada su komadi identični. To je idealan alat prilikom skladištenja velike količine artikala koji se sastoje od puno identičnih komada. Također može biti bitan alat za operatera tijekom faza izdvajanja i spremanja, pružajući točnost izdvajanja za narudžbu, kao i brzinu izdvajanja. Vaga se može isporučiti s jednom pločom nosivosti 3/6/15/30/60 kg ili s dvostrukom pločom s kombinacijama 3 + 15 kg ili 6 + 30 kg. Vaga za brojanje povezana je s električnom pločom VLM-a putem isporučenog ethernet kabela, a sučeljem jedinice upravlja se putem softvera Modula WMS. Jedinična težina je zadana za svaku stavku, a operater tijekom komisioniranja važe količinu komada na vagi. Broj komada se automatski pojavljuje na konzoli Copilot.

VIDEO sa prikazom korištenja vage za komadno brojanje:


Papučica za potvrdu operacije

Može se dogoditi da operateri na kraju operacija komisioniranja imaju obje ruke zauzete i/ili su daleko od Copilot konzole, pa je najpraktičnije rješenje omogućiti im potvrdu operacije nožnom papučicom ugrađenom na tlu.
Nožna papučica, odnosno pedala instalirana na tlu na prednjem dijelu radne pozicije daje mogućnost potvrdu za završetak komisioniranja na identičan način kao funkcija na konzoli Copilot, ali bez korištenja ruku.
Faze komisioniranja na taj način su brže za operatera, posebno kada su mu ruke zauzete, pa je nužnost upotrebe konzole Copilota minimalna.
Pedala se aktivira ako se pritisne dvaput zaredom, u razmaku kraćem od jedne sekunde.
Na taj način izbjegavate pokretanje ako ga slučajno pritisnete jednom ili ako pustite da prođe previše vremena između prvog i sljedećeg pritiska papučice (više od jedne sekunde).

VIDEO sa prikazom rada papučice za potvrdu operacije:


Tipka za potvrdu operacije

Copilot nije uvijek u idealnom položaju za primanje naredbi ili ruke operatera nisu uvijek u idealnim uvjetima za korištenje zaslona osjetljivog na dodir.
Kako bi se prevladao ovaj problem i pojednostavilo komisioniranje, kreiran je gumb za završetak komisioniranja pomoću kojeg se operacija potvrđuje na udaljenoj poziciji od stanice za potvrdu na Copilotu.
Gumb ne zahtijeva nikakve izmjene na radnoj poziciji jer je neovisna jedinica i zahvaljujući 10-metarskom kabelu koji koristi, može se postaviti na bilo kojoj poziciji.
Operater može potvrditi svaku potvrdu bez uporabe konzole Copilot, koristeći jasno vidljiv i dostupan žuti gumb.

VIDEO sa prikazom upotrebe gumba za potvrdu operacije: