Modula WMS softver

Što je WMS (Warehouse Management System)?

Modula WMS (Warehouse Management System) je softver za upravljanje skladištem koji je kreirala i razvila Modula za upravljanje svim vertikalnim skladišnim operacijama. U praksi, to je mozak skladišta, koji VLM-u omogućuje ne samo da bude jednostavna automatizirana polica, već da upravlja složenim informacijama o tome što se događa u smislu pristupa i manipulacijom prilikom komisioniranja te upravljanja lokacijom i zalihama.


S Modulom WMS moguće je pratiti sve što se događa unutar skladišta.
Ovdje ne govorimo samo o sljedivosti proizvoda. U svakom trenutku možete provjeriti gdje su locirane različite reference, razumjeti njihovu učestalost kretanja te inteligentno upravljati povezanim skupovima podataka kao što su serija, serijski brojevi, datumi proizvodnje, rok trajanja proizvoda…
Pomoću softvera Modula WMS moguće je znati koji je operater imao pristup pojedinoj ladici, upravljati podjelom (slotiranjem) ladica u odjeljke te pratiti zauzetost skladišnih volumena i stupanj zasićenosti.

Svi ovi podaci neprocjenjiv su izvor za opskrbni lanac svake tvrtke; njegovom analizom moguće je bolje razumjeti logistički tijek cjelokupnog skladišta (čiji su skladišni sustavi Modula samo dio) kako bi se optimizirala njegova učinkovitost i time smanjio otpad i troškovi upravljanja.
Sa svojim softverom za upravljanje WMS-om, Modula prestaje biti samo vertikalni automatizirani skladišni skladišni sustav i postaje pravi IoT prsten, koji zatim može prenijeti informacije u sustav upravljanja tvrtkom ili se spojiti sa drugim tehnologijama kao što su antropomorfni roboti, AMR sustavi za autonomnu vožnju, automatski transporteri i još mnogo toga.
Modula WMS dizajnirana je ne samo kao savršena dopuna za upravljanje cijelim asortimanom Modula skladišta, već se može koristiti i kao alat za upravljanje tradicionalnim skladištima ili manualnim skladišnim prostorima gdje je potrebno praćenje podataka i veća kontrola tokova.


Kako funkcionira upravljanje skladišnim sustavom s Modula WMS-om?

Arhitektura Modula WMS softvera za upravljanje skladištem predviđa instalaciju na namjensko računalo (PC, Server, Virtual Machine) poslužiteljske aplikacije MAINMODULA WMS, koja upravlja ne samo automatskim skladištima, već i manualnim skladištima i komunikacijskim sučeljima za sustav upravljanja poduzećem. Nakon konfiguracije, aplikacija automatski radi sigurnosne kopije.
Sustav se konfigurira preko jednostavnog PC sučelja (WMS klijent). Čim je konfiguriranje gotovo, druga računala se također mogu konfigurirati kako bi omogućio pristup sustava sa drugih lokacija, a time i drugim korisnicima. Pristup sustavu zaštićen je korisničkim imenom i lozinkom.
Posljednji korak sastoji se od povezivanja s upravljačkim ili ERP (Enterprise Resource Planning) sustavima, koji se brinu o administrativnom dijelu, ili s bilo kojim drugim softverom koji se koristi u automatiziranim sustavima skladištenja i manipulacijama unutar skladišta.

VIDEO sa prikazom rada Modula WMS-a:


Prednosti Modula WMS sustava

  • Automatizira operacije komisioniranja i skladištenja te ažurira informacije o zalihama i lokaciji
  • Upravlja inventarom i minimalnim zalihama s mogućnošću slanja liste proizvoda sa minimalnim zalihama za ponovnu narudžbu u ERP
  • Omogućuje dinamičko upravljanje lokacijama
  • Omogućuje definiranje najboljeg mjesta za raspodjelu proizvoda, paketa ili paleta, uzimajući u obzir potrebe samog skladišta
  • Olakšava operacije nad inventarom, jer kao baza podataka, posjeduje točne i potpune podatke u stvarnom vremenu o tome čime se manipuliralo
  • Pojednostavljuje skladišne operacije smanjujući potrebu za papirologijom
  • Omogućuje dostupnost ažurirane statistike o skladišnim operacijama i pristupu osoblja
  • Omogućuje očitavanje i identifikaciju svakog dolaznog proizvoda čitanjem bar koda i provjerom dimenzija i težine
  • Optimizira rukovanje robom i omogućuje praćenje serija bilježenjem datuma isteka, serijskih brojeva i drugih informacija

Pristupačne cijene i lagan za korištenje

Modula WMS softver jednostavan je za korištenje, čak i za nespecijalizirano osoblje, te je jednostavan za razumijevanje. Iza našeg softvera je više od 20 godina iskustva i razvoja kako bi bio vrijedan alat u opskrbnim lancima mnogih tvrtki. Mnogo je jeftiniji od usporednih rješenja na tržištu.

Štedi vrijeme

Uz Modula WMS robu je lako čuvati i lako pronaći. Narudžbe se brzo obrađuju zahvaljujući kontroli u stvarnom vremenu, kontroli skladištenja i komisioniranja te preciznoj raspodjeli robe. Robom je moguće upravljati kroz FIFO listu, prema roku trajanja te prema datumu proizvodnje.

Štedi prostor

Osim uštede površinskog prostora, WMS može biti koristan u popunjavanju ladica na najbolji mogući način, precizno pokazujući koju ladicu je najbolje koristiti i gdje rasporediti robu. Svaki prostor se može racionalizirati bez ijednog izgubljenog centimetra.

Lako se integrira

Modula WMS stvoren je za optimizaciju vaših logističkih procesa u skladištu, ali se s vremenom evoluirao i kao alat za komunikaciju sa sustavima tvrtke kao što su ERP ili drugi sustavi upravljanja. Dizajniran je za razmjenu informacija na svim razinama i kao sučelje s drugim automatizacijama kao što su roboti, AMR, pokretne trake itd.

Smanjuje pogreške i potrošnju papira

Kao i svaki drugi softverski alat, Modula WMS smanjuje potrebu za ispisom kao što su liste sa stavkama ili bilješke operatera. Svim upravlja softver te sve potrebne informacije čini vidljivim i dostupnim na sučelju WMS klijenta ili Copilot konzoli, zaslona osjetljivog na dodir ugrađenog na stroju koja vodi operatere kroz operacije, uvelike smanjujući marginu pogreške.

Jednostavan proces inventure

WMS je važan alat u fazi inventure. Inventura se može vršiti manualno po ladicama – nakon što se ladica pozove na radnu poziciju WMS može dati točne informacije o količini i lokaciji artikala. Drugi način je pokrenuti inventuru iz softvera za upravljanje (čak i daljinski) te će WMS automatski dopremiti na radnu poziciju sve ladice koje sadrže šifre i reference za inventuru. Bez imalo napora i pogrešaka.

Povećava produktivnost

Operatori postaju brži, a njihova produktivnost raste. S Modula WMS-om procesi komisioniranja i skladištenja vode se gotovo automatski. Na primjer, kada je potrebno napravit narudžbu, Modula dovodi ispravnu ladicu na radnu poziciju koja se nalazi na ergonomskoj visini, a manualna aktivnost operatera svodi se na uzimanje artikala.